Zemlja prosi, prosi

Veliko zemlje je bilo v zadnjem očiščene in zasajene. Mnogi predeli pa so še zaraščeni. Ponekod gozd, ponekod robida in srobot. Pod Vardo zabavsko, natančneje v predelu Kozlovca, že dolgo prosi, da ga sčistimo, stari in že izginuli vinograd od pokojnega Tonćja Marlina.

No, letos je dočakal. Požagali smo zarast in kopač je izruval največje korenine. Na vsakem gornjem vogalu je ostala po ena uškurša, na spodnjem delu so v zarasti preživeli tri fige. Še trto fragole smo rešili, en brin za družbo in sredi predela lep primerek (ma)klena. Če je točno, kar mi je pravila pokojna Ema Bardinčeva, so v davnih časih trte zasadile h klenu. Drevo naj bi bilo opora trti. In temu prvemu načinu gojenja so rekli brajde. Brajde je tudi ledinsko ime v spodnjem delu loparskega hriba.

No, ampak kaj bomo naredili z našo Kozlovco? Teren močno visi – prava “kozlovca”. Terasirat bo treba. Bomo videli, kaj nas bo priklicalo k zasaditvi. Zagotovo vrste, ki jih je gojil Toni: češnje, fige, trte, pa kak rožmarin, lovor in te stvari. In ja: kapre, kapre. Bodo hotele rasti?