Kimavi september je pravi čas za obiske narave. Svetloba je že drugačna, v zeleno barvo se že meša zlato jeseni. Našo pozornost še dalje vlečejo fige, grozdje, breskve, kuliso prizorišča pa sestavljajo večni bakači, kanele in zeliščni grmi. Kimavec je tudi mesec, ko si lahko še vedno naberemo dišavnic za sušenje ali izdelavo izvlečkov. Ireno, Andrejo in mlado damo z njima, še dalje zanimata sivka in rožmarin.
Oljke že kažejo, kar so nam doslej prihranile in prvi sadeži črne sorte že spreminjajo barvo, ko se na robu odkrije razkošni grm šetraja, še ves v cvetju.
Na koncu še poskusimo domači višnjev liker, ki nam ga je zvarilo sonce, odpremo zadnje plodove vinogradniške breskve in zaokrožimo s slastnimi sladicami, ki so jih gostje pripravile z mislijo na obisk v Istri. Kdo ve, če letos še opravimo kak krog nabiranja? Morda večnega lovora, vedno zelenega rožmarina in stoičnega sagovja (žajblja). …
Fotografije: Irena Roglič, kimavca 2018