SIVKA IN ZELIŠČNI IZVLEČKI

Bilo je lepega poletnega dne na Dan slovenske državnosti. Nabiranje, žanje sivke, se je zaradi hladnega majskega vremena premaknilo za en teden. Veliko ljudi že na počitnicah in družinskih srečanjih, najbolj dosledni so prišli.

Že zgodaj popoldan smo se ob vsej pripeki začeli zbirati v hladni senci. Med nami sta bili Andreja Blažič Klemenc, ki je pokazala, kako se pridobi zeliščne izvlečke na vodni osnovi, ter etnobotaničarka, Vlasta Mlakar. Zeliščar Miran Čebašek je prihod s svojo skupino nekoliko premaknil. Še posnetek ob zastavi in prva skupina se je podala na rob, da zareže v prve grme.

Vroče je, a sivka lepa in v polnem razcvetu. Hitro je je za šopke in izdelavo hidrolata dovolj in že se podamo proti zatočišču.

V hladni senci najprej rezanje in priprava kotlička, vmes izmenjava podatkov in izkušenj.

Med delom se pogovori gibljejo o zeleh in njihovih čudežnih učinkih, ob tem pa družabnost in prijetno vzdušje.

Po dobri uri je hidrolat skuhan; še razdelitev, slikanje s šopki in nato ogled rastlin po okolici. Sonce je že omililo svoje žarke, ko se najbolj motivirani še vedno pomikajo čez terase.

Vse raste in cveti in nove trave, zeli, grmiči in drevesa tekmujejo v svoji volji do življenja… Posestvo pričakuje novih obiskov in žanjcev sivke, nato pa poletna ustvarjalnost – vse do kimavca meseca in tedna mobilnosti, ko krožki pripravimo zaključno prireditev.

(OPOMBA: Avtor fotografij v tretji vrsti ter predstavitvenega motiva je J. Donukis.)