MOČ VODE – KO JE IN KO JE NI

Vodna zajetja so vdelana povsod, kjer je le mogoče.

Malo v nostalgičnem spominu na kamnita korita kmečkega dvorišča, malo iz sledenju podob, ki nam jih ponuja sodobno tržišče, in nenazadnje iz potrebe po shranjevanju deževne vode za zalivanje, so se manjši in večji zbiralniki znašli povsod naokoli. Če jih bomo lepo obložili s kamenjem in negovali, bodo dobili prav čedno podobo.

Sila zemeljske privlačnosti in vode rušita tudi dobro utrjene dele teras. Vprašanje je, kako to silo ukrotiti. Na sliki propadajoči del visoke terase, ki nas je presenetil po zadnjem deževnem obdobju. Na spodnjo teraso je zgrmelo vse: del starega zidka, mlada češnja, juke, perunike in kanele. Nič ni moglo zadržati z vodo prepojene zemlje.

Lani smo v rob terase vkopali veliko cisterno, ki ji nismo našli trajnega mesta za shranjevanje vode. Začasno je bila v uporabi kot shramba za malo orodje in semena. Prednji del smo utrdili s kamnitim zidkom. Malo deževje je bilo dovolj, da je voda shranjevalnik zrinila za nekaj metrov v teraso.

Lani poleti smo sredi poletne vročine pripeljali še drugo cisterno, ki naj bi zbrala in shranila dovolj meteorne vode, da bi za silo premagali tudi največjo sušo. Na gornji novi terasi, ki leži ob vodni žili, kjer se ob nalivih pretaka hektolitre vode, smo jo vkopali v zemljo, da je iz nje gledal le pokrov. Pripravili smo cevi in očistili jarek, da bi vodni tok približal zbiralniku. Nič se ni mudilo. Bližala se je jesen in deževja za polnjenje bo še veliko. Nek novembrski dan nas je pričakal s presenečenjem. Velikanska cisterna, ki smo jo s kopačem komaj zakopali in zadelali z zemljo, je bila prevrnjena na površju. Narava nam je znova pokazala svojo moč. Sila vzgona je naše lonce prevrnila kot za šalo. No, pa gremo znova; doslej smo se tudi dodobra naučili: narava je točna kot ura. Če ne poznaš njenih zakonitosti in jih ne spoštuješ, je s tabo nepopustljiva. “No,” je sledila misel, “če bomo živi in zdravi in bomo na nogah dovolj dolgo, bomo uredili tudi to.” Božjega potrpljenja se naučiš v naravi in veš, da te koncu te bogato nagradi, če jo le za silo upoštevaš.