O F E L I J A

Silvan Prodan

Zadnjo junijsko soboto 1951. leta me je mama prosila, da grem v Trst kupiti par nylon nogavic za sestrično Ofelijo iz Kosurige, katere bo obula naslednjo soboto, ko se bo poročila z miličnikom Kalčič Zorkom.

Ofelijo je rodila mamina štiri leta starejša sestra Erminija 1931. leta po poroki z Ivanom Gržiničem, vsem bolj znan z nad imenom Biljančič. Zrasla je v najlepše dekle v vasi. Med služenjem pri bogati družini v Draguču jo je zasnubil tamkaj službujoči miličnik

V Buzetu ni bilo mogoče kupiti za poroko tako rekoč obveznih nylon nogavic. Bil pa je Buzet povezan dvakrat dnevno z avtobusom s Koprom v Coni B Svobodnega tržaškega ozemlja, kjer pa niso prodajali iz ZDA uvoženih nylon nogavic. V Trst, v Coni A STO, pa smo prebivalci Cone B lahko potovali z osebnimi izkaznicami.

Zelo rad sem izpolnil mamimo prošnjo, še posebno zato, ker sem obenem v Trstu obiskal maminega najstarejšega brata Bepota in njegova sinova: starejšega Maria, mojega botra pri birmi, in mlajšega Silvija.

V Trstu sem dinarje zamenjal v lire v menjalnici Semprevivo na Borznem trgu ter v blagovnici Upin kupil nogavice ustrezne velikosti. Že naslednji ponedeljek ob sedmih zjutraj sem sedel na avtobus v Kopru in bil v dobri uri na Fontani pod Buzetom. Fontana je dobila ime po bližnjem bogatem izviru reke Mirne, iz katerega je bil speljan vodovod do Pirana že 1940. Leta.

Do Račiskega brega me je čakala dve urna hoja po okrajšavah mimo Vidacev, Marincev, Prodanov, Urihov in Krušvarov. Pri vodnem izviru pred Račiskim bregom sem niže na dolgi njivi opazil maminega mlajšega brata Juvanina,ki je okopaval okoli trt. Stopil sem do njega in mu povedel po kaj sem prišel.

»Si močno prezgoden, ker je Ofelijina poroka prestavljena za cel mesec.« Mi je povedal in dodal:« Nogavice lahko pustiš pri nas na Brigu, ker v Kosurigi ne boš našel nobenega doma.«

Rade volje sem sprejel stricev nasvet ter povabilo na obed, in sicer: mineštro z bobiči. Po kosilu se je nono Jože Skampič odločil, da bo ostrigel ovco. Teta Erminija je moža Juvanina glasno opozorila naj pazi, da bosta z očetom volno razdelila točno na dve polovici.

Nastriženo volno je nono stisnil v culo in jo stehtal z ročno tehtnico. Na to je volno razdelil na dva kupa in vsakega posebej ponovno stehtal. Teta Erminija ročni tehtnici ni zaupala in tastu očitala, da jo hoče prikrajšati za celo pest volne.

Stricu Juvaninu je uspelo s težavo ženo pomiriti. Mami in očetu se je opravičil ter lepo ostriženo ovco pospremil nazaj v hlev in jo privezal vzporedno z oslom.

Na sliki pogled na eno od vasi v okolici rojstnega kraja Silvana Prodana v osrednji Istri. Foto: Milena Piciga spomladi 2018 ob obisku Buzeta in Reke. Na naslovni sliki avtor prispevka in urednica Leda Dobrinja.