Skoraj sto let od prvega upora proti fašizmu v Evropi

15. maja praznuje Mestna občina Koper svoj občinski praznik. Dan obletnice je izbran po uporu Istranov fašistom v Marezigah, Pobegih, Čežarjih, Ospu in drugje, kar predstavlja prvi oboroženi upor v Evropi na splošno. Skorajšnji 100. obletnici upora in 150. obletnici narodnega tabora istrskih Slovencev v Kubedu pa je bil posvečen tudi zbornik Slovensko staroselstvo in Istri III. Za jubilejno leto slovenskih Istranov sta zato študijska krožka Istrske teme in Beseda slovenske Istre pripravila več prireditev, prva je bila ob občinskem prazniku načrtovana predstavitev zbornika. Zaradi izrednih razmer je prireditev odpadla, krožka sta zato na pomembno dediščino opozorila drugače.

Najprej sta zaprosila župana Mestne občine za kratek sprejem, da mu predata knjigo, ki je bila posvečena obletnici upora. Zaradi izrednih razmer odgovora nismo prejeli, zato smo se dopoldne zbrali v atriju palače v Župančičevi ulici, kjer se v zasebnih prostorih nahaja sedež našega zavoda in uredništva zbornika.

Zbiranje ljudi je v današnjih časih še poseben oteženo, v pričakovanju smo se zedinili o vsebini sporočila, ki ga bomo poslali županu in naredili nekaj posnetkov.

Opremljeni z zbornikom in nepogrešljivo zastavo smo se po Čevljarski ulici podali proti občinski palači.

V pričakovanju, da se nam še kdo pridruži, smo na prvo stran naše knjige ob pomembnem jubileju zapisali voščila občanom in vodstvu Mestne občine, da bi knjigo simbolno predali županu občine.

Po podpisu smo darilo predali referentki sprejemne pisarne.

Srečanje smo izkoristili, da našo pobudo, da se celo leto od 15. maja 2010 do 2011 posveti dvema izjemnima narodnima obletnicami, predstavimo tudi na radiu in televiziji.

Na Radiu Koper ni bilo prostega urednika, zelo lepo pa nas je sprejela časnikarka Irena Cunja na TV Koper, ki je z zanimanjem sledila kratki predstavitvi. Pustili smo knjigi in se dogovorili, da se slišimo po pregledu knjige. Za zadovoljstvom smo zapustili televizijsko hišo.

Še pred obiskom novinarskih hiš pa nismo mogli mimo obiska Marsičeve hiše na Brolu, kjer ima danes sedež Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tam je bil namreč pred 120 leti sedež slovenskega kulturnega in gospodarskega delovanja oziroma Slovenski narodni dom. V hišo in sejno sobo, kjer stoji tabla, posvečena uporu iz leta 1921, zaradi omejitev nismo mogli, ogledali pa smo si zunanjost stavbe in odkrili, da ima poleg dveh imenitnih vhodov tudi krasen vrt. Danes je po vsem sodeč v zasebni posesti.

Še en cilj smo imeli pred zaključkom naše misije. Na poti do njega pa smo se Pod stopničkami ustavili še v Bukvarni, ki se posveča tudi zgodovinski in staroselski kulturi in s katero zelo lepo sodelujemo. Sledil je obvezni klik telefonske kamere, pred katero smo se postavili skupaj z vztrajno vodjo trgovine, Dragico Vrečko. Seveda iz rok nismo izpustili zastave, zbornik pa nas je za sliko čakal na mizi pred vhodom.

Po vseh postankih in opravljenih nalogah smo bili zadovoljni. Le še ena točka nam že nekaj časa buri duhove. Perkavčeva hiša, sedež najstarejšega mestnega sodišča. Kdo je bil ta Perkavc, ki zveni tako domače? Za odgovor bo še časa, kot začetek preostanka slavnostnega dne in v zadovoljstvo nad odpiranjem lokalov, smo se preostali usedli v slaščičarni Triglav in se počastili s kupicami slastnega sladoleda. Klepet in izmenjava stališč in podatkov seveda niso izostali. Bil je lep majski dan in v imenu krožkov smo kot državljani opravili dolžnost: ohranjanje izjemne dediščine, ki so nam jo zapustili čvrsti predniki pred nami.

Zapisala Leda Dobrinja

Fotografije je posnel Alberto Bussolin.